Följ Strukton Rail

Stärkt skydd för järnvägsarbetare

Nyhet   •   Nov 11, 2013 11:30 CET

Stockholm 2013-11-11 Idag meddelar Trafikverket att man inför en ny regel som innebär ett ökat skydd för personal som röjer snö på järnvägen vintertid. Den nya regeln innebär att spåret som röjs ska vara helt avstängt från trafik, vilket inte har krävts tidigare.

- Vi är oerhört lättade att Trafikverket äntligen har tagit beslut om att öka skyddet för järnvägsanställda.  På Strukton Rail har vi krävt den här skyddsnivån vid snöröjning ända sedan 2010, då en av våra anställda omkom efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid ett snöskottningsarbete. Att samma regel nu gäller för alla som röjer snö i Trafikverkets anläggningar är väldigt positivt och ett steg i rätt riktning i vårt arbete att stärka skyddet för våra anställda, säger Niklas Andersson, säkerhetschef på Strukton Rail.

Tidigare har snöskottande personal i vissa fall kunnat begära en lägre skyddsform, så kallad tågvarning, där en person håller uppsikt mot annalkande tåg medan en annan person utför arbetet i de växlar som ska snöröjas. Skyddsformen vid spårarbeten stäms av mellan dem som arbetar på spåret och Trafikledningen, som koordinerar spårtrafiken. På grund av ökande trafik och trängsel på spåren har skyddet ofta begränsats för att minimera avbrott och uppnå målet om att alla tåg ska komma fram i tid. Med den nya regeln får alltså snöröjningsarbeten bara utföras om spåret är helt avstängt.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.