Följ Strukton Rail

Strukton Rail: Trafikverket ansvariga för olyckan i Kimstad

Nyhet   •   Aug 27, 2015 17:25 CEST

På onsdagen lämnade Strukton Rail in sitt svaromål till Norrköpings tingsrätt i målet angående tågolyckan i Kimstad i Östergötland 2010. Olyckan ledde till att en person miste livet och att ett antal personer skadades. Före olyckan hade Trafikverket sagt nej till hastighetsnedsättning. Trafikverket hade också bestämt att arbetet skulle utföras utan möjlighet att stänga av spåret. Därför menar Strukton Rail att Trafikverket hade ansvaret för den allvarliga olyckan.

Vid olyckstillfället bedrev Strukton Rail spårarbete på Trafikverkets uppdrag. En grävmaskin halkade av spåret, och när ett X2000-tåg passerade på spåret intill träffades tåget av grävmaskinens skopa. Före olyckan hade Strukton Rail begärt sänkt hastighet till 70 kilometer i timmen för tågen på det intilliggande spåret. Trafikverket beviljade inte hastighetsnedsättningen. Tåget som krockade med arbetsfordonet höll 133 kilometer i timmen.

– Om hastighetsgränsen i stället hade varit 70 kilometer i timmen hade olyckan i bästa fall kunnat undvikas helt. Att Trafikverket höjde hastigheten mot Struktons vilja visar att Trafikverket haft det faktiska arbetsmiljöansvaret. Därmed bär de också ansvaret för den allvarliga olyckan. Strukton Rail och andra järnvägsentreprenörer kan inte ta ansvar för omständigheter som vi inte råder över, säger Robert Röder, vd på Strukton Rail.

Vid järnvägsarbeten delegerar Trafikverket arbetsmiljöansvaret till Strukton Rail och andra entreprenörer. Men det är Trafikverket som i slutändan tar beslut om vilka skydd som entreprenören får använda. Det leder till att entreprenören ofta inte får det skydd som entreprenören önskar.

Svaromålet som Strukton Rail lämnade in på onsdagen innebär att Strukton utvecklat sin inställning i förhållande till det pressmeddelande och den debattartikel om saken som företaget publicerade i juni.

– Genom Trafikverkets agerande har vi inte haft det arbetsmiljöansvar som åklagaren påstår. Man kan inte ha ansvar för omständigheter som man inte har befogenhet över, säger Robert Röder.

För mer information:
Lisa Borges, kommunikationschef, Strukton Rail, 076-115 26 22, lisa.borges@strukton.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.